Președintele AEP: Sistemul ELECTORAL românesc este sigur și respectă standardele europene

Președintele AEP: Sistemul ELECTORAL românesc este sigur și respectă standardele europene
Foto: Alexandra Pandrea / Gândul
Publicat: 29/10/2024, 10:50
Actualizat: 29/10/2024, 10:52

În anul electoral 2024, alegătorii trebuie să aibă încredere că sistemul electoral românesc este unul sigur, care oferă garanții de securitate la toate nivelurile și care conferă, din punct de vedere tehnic, condiții de maximă corectitudine și transparență, în acord cu exigențele standardelor europene și internaționale în materie, este mesajul transmis marți de președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, cu prilejul aniversării a 21 de ani de la înființarea instituției.

Conform președintelui AEP, sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) a eliminat posibilitatea votului multiplu, iar implementarea soluţiei tehnice de blockchain în SIMPV şi în Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV) face imposibilă apariţia ingerinţelor de orice fel în fluxul de date.

În ceea ce privește finanțarea partidelor politice, Greblă a reiterat angajamentul instituției pentru imparțialitate și transparență, menționând colaborarea AEP cu experți contabili și inițiativele de instruire pentru a asigura aplicarea uniformă a reglementărilor financiare în campaniile electorale.

Utilizarea corectă a instrumentelor pe care le avem la dispoziţie ca Autoritate cu atribuţii de control în sfera finanţării partidelor politice presupune şi asigurarea aplicării unitare a reglementărilor legale în activitatea de finanţare a formaţiunilor politice şi a campaniilor electorale. Ca atare, prin acţiunile de îndrumare şi prevenţie derulate de AEP, dintre care menţionez instruirile periodice, parteneriatul cu Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) şi ghidurile elaborate de Autoritate, ne propunem să prevenim abaterile de la prevederile legale şi să uniformizăm interpretarea şi aplicarea normelor din domeniul financiar-contabil, se mai arată în mesaj.

Președintele AEP mai afirmă că organizarea proceselor electorale în cele mai bune condiții se poate realiza doar prin parteneriat, cooperare și dialog instituțional coerent și eficient.

În acest sens, îmi exprim recunoştinţa pentru buna cooperare cu partenerii noştri din instituţiile cu atribuţii în organizarea alegerilor, precum Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), Institutul Naţional de Statistică (INS), Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi Poşta Română, afirmă Greblă.

În ziua de 29 octombrie 2003, prin voinţa a peste 8.900.000 de alegători români, au fost consfinţite aspiraţiile privind alinierea ţării noastre la valorile şi principiile democraţiilor europene, materializate prin publicarea, în Monitorul Oficial, a Legii de revizuire a Constituţiei României.

“Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”, potrivit art. 2 alin. (1) din Constituția României, republicată. În vederea împlinirii acestui deziderat, la art. 73 a fost introdusă dispoziția privind reglementarea, prin lege organică, a sistemului electoral și a organizării și funcționării Autorității Electorale Permanente.

Prin activitatea dedicată dezvoltării şi modernizării sistemului electoral, desfăşurată în cei 21 de ani de la înfiinţare, activitate caracterizată de determinare, consecvenţă, eficienţă, profesionalism şi responsabilitate, Autoritatea Electorală Permanentă a contribuit, în mod esenţial, la obţinerea, de către România, a statutului de democraţie consolidată, arată sursa citată.

Greblă afirmă că, în cei 21 de ani de activitate, AEP a organizat 36 de procese electorale, contribuind la consolidarea democrației în România. În acest timp, instituția a acumulat experiență și legitimitate, adaptându-se permanent la nevoile cetățenilor.

Garantarea alegerilor libere, corecte şi transparente rămâne cheia activităţii Autorităţii Electorale Permanente, în timp ce exercitarea dreptului la vot rămâne cheia implicării şi participării directe a cetăţenilor la bunul mers al societăţii, ambele fiind esenţiale pentru parcursul democratic al României, conchide prepședintele AEP.

CITEȘTE ȘI:

Toni Greblă: „Sunt luate toate MĂSURILE pentru ca Birourile Electorale să desfășoare în așa fel activitatea, încât FRAUDELE să nu poată fi făcute”

Preşedintele AEP: Alegerile din România nu sunt afectate de influențe externe. PROPAGANDA străină nu poate fi complet împiedicată

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cum va fi vremea până la Crăciun? Meteorologii au anunțat ce temperaturi vom avea