Președintele AEP: Sistemul ELECTORAL românesc este sigur și respectă standardele europene

Președintele AEP: Sistemul ELECTORAL românesc este sigur și respectă standardele europene
Foto: Alexandra Pandrea / Gândul
Publicat: 29/10/2024, 10:50
Actualizat: 29/10/2024, 10:52

În anul electoral 2024, alegătorii trebuie să aibă încredere că sistemul electoral românesc este unul sigur, care oferă garanții de securitate la toate nivelurile și care conferă, din punct de vedere tehnic, condiții de maximă corectitudine și transparență, în acord cu exigențele standardelor europene și internaționale în materie, este mesajul transmis marți de președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, cu prilejul aniversării a 21 de ani de la înființarea instituției.

Conform președintelui AEP, sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) a eliminat posibilitatea votului multiplu, iar implementarea soluţiei tehnice de blockchain în SIMPV şi în Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV) face imposibilă apariţia ingerinţelor de orice fel în fluxul de date.

În ceea ce privește finanțarea partidelor politice, Greblă a reiterat angajamentul instituției pentru imparțialitate și transparență, menționând colaborarea AEP cu experți contabili și inițiativele de instruire pentru a asigura aplicarea uniformă a reglementărilor financiare în campaniile electorale.

Utilizarea corectă a instrumentelor pe care le avem la dispoziţie ca Autoritate cu atribuţii de control în sfera finanţării partidelor politice presupune şi asigurarea aplicării unitare a reglementărilor legale în activitatea de finanţare a formaţiunilor politice şi a campaniilor electorale. Ca atare, prin acţiunile de îndrumare şi prevenţie derulate de AEP, dintre care menţionez instruirile periodice, parteneriatul cu Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) şi ghidurile elaborate de Autoritate, ne propunem să prevenim abaterile de la prevederile legale şi să uniformizăm interpretarea şi aplicarea normelor din domeniul financiar-contabil, se mai arată în mesaj.

Președintele AEP mai afirmă că organizarea proceselor electorale în cele mai bune condiții se poate realiza doar prin parteneriat, cooperare și dialog instituțional coerent și eficient.

În acest sens, îmi exprim recunoştinţa pentru buna cooperare cu partenerii noştri din instituţiile cu atribuţii în organizarea alegerilor, precum Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), Institutul Naţional de Statistică (INS), Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi Poşta Română, afirmă Greblă.

În ziua de 29 octombrie 2003, prin voinţa a peste 8.900.000 de alegători români, au fost consfinţite aspiraţiile privind alinierea ţării noastre la valorile şi principiile democraţiilor europene, materializate prin publicarea, în Monitorul Oficial, a Legii de revizuire a Constituţiei României.

“Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”, potrivit art. 2 alin. (1) din Constituția României, republicată. În vederea împlinirii acestui deziderat, la art. 73 a fost introdusă dispoziția privind reglementarea, prin lege organică, a sistemului electoral și a organizării și funcționării Autorității Electorale Permanente.

Prin activitatea dedicată dezvoltării şi modernizării sistemului electoral, desfăşurată în cei 21 de ani de la înfiinţare, activitate caracterizată de determinare, consecvenţă, eficienţă, profesionalism şi responsabilitate, Autoritatea Electorală Permanentă a contribuit, în mod esenţial, la obţinerea, de către România, a statutului de democraţie consolidată, arată sursa citată.

Greblă afirmă că, în cei 21 de ani de activitate, AEP a organizat 36 de procese electorale, contribuind la consolidarea democrației în România. În acest timp, instituția a acumulat experiență și legitimitate, adaptându-se permanent la nevoile cetățenilor.

Garantarea alegerilor libere, corecte şi transparente rămâne cheia activităţii Autorităţii Electorale Permanente, în timp ce exercitarea dreptului la vot rămâne cheia implicării şi participării directe a cetăţenilor la bunul mers al societăţii, ambele fiind esenţiale pentru parcursul democratic al României, conchide prepședintele AEP.

CITEȘTE ȘI:

Toni Greblă: „Sunt luate toate MĂSURILE pentru ca Birourile Electorale să desfășoare în așa fel activitatea, încât FRAUDELE să nu poată fi făcute”

Preşedintele AEP: Alegerile din România nu sunt afectate de influențe externe. PROPAGANDA străină nu poate fi complet împiedicată

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Inundații în Spania. Ultimele cuvinte ale unor români către fiica lor: „Sună la 112, nu...
Ninge săptămâna viitoare în România! Pe ce dată vin ninsorile, potrivit meteorologilor Accuweather
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
Cum ne văd americanii: „Viața în România, o țară europeană săracă, cu femei minunate și...
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
Un bărbat a fost operat de cancer de prostată, însă medicii i-au amputat brațul
Trump și Batman, trimiși după gratii în China? De ce îi arestează poliția din Shanghai...
EA e tânăra care și-a ucis iubitul motociclist la Galați! Laura face mărturii surprinzătoare
Cum să scapi de febră în doar câteva minute. Remediul țigănesc vechi, ideal pentru a...
Prognoza meteo pentru luna noiembrie. Vremea se schimbă dramatic la sfârşitul săptămânii. Temperaturile vor scădea...
Inundațiile din Valencia: Putea fi prevenită catastrofa din Spania? Alertele către populație ar fi sosit...
Cum ne protejăm de gripa aviară, virusul H5N1: Dr. Adrian Marinescu: „Consumăm alimente preparate termic...
TOP 5 – 'Spărgătoarele de căsnicii' din showbiz-ul românesc
Mai are dreptul polițistul să îți dea amendă, dacă refuzi să semnezi procesul verbal?
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Marea Japoniei
Primul ROBOT care merge EXACT ca un om! Revoluția tehnologică este AICI
Regina teatrului românesc a părăsit această lume, lăsând un gol imens. Dan Negru: Era plină...
JOI Exclusiv: Mobilizare impresionată de forțe la un local cunoscut din Capitală. Regina Rania a...
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
VIDEO "Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe". Mort când voia să cumpere un...
VIDEO Unde a dus-o Iancu pe Denisa, după nuntă? "No, ce zici, îți place viitorul,...
Cine era Melania Trump înainte de a deveni Primă Doamnă. O poveste impresionantă despre ambiție
BANCUL ZILEI. Șeful intră furios pe ușă și îl prinde pe Bulă în flagrant, cu...
O specie de viespe poate consuma alcool toată săptămâna fără să se îmbete